Dat Wat Blijft is een reizende tentoonstelling tot en met 2022 op een binnenvaartschip over de Zuid-Willemsvaart, van Den Bosch naar Luik, i.s.m. bewoners, bedrijven en (culturele) instellingen met gefilmde portretten en een spoor van kunstwerken die bij deelnemers achter blijven. De groeiende varende tentoonstelling eindigt bij het startpunt in Den Bosch in 2022 met een overzichtstentoonstelling in samenwerking met Museum W (Weert), Fabrique Magnifique (Veghel), de Cacaoafbriek (Helmond), Lumiere (Maastricht), Museum Klok en Peel (Asten), en het Noord-Brabants Museum ('s-Hertogenbosch).

Een project van Stichting Puckworks, uitgevoerd door:
projectleider/beeldend kunstenaar Monique Broekman, i.s.m. Alexandra van Dongen, free-lance curator en onderzoeker Kunst- en Cultuurhistorische Projecten en conservator Museum Boijmans Van Beuningen, filmer Esgo Klein, Jan van Hees; tentoonstellingsopbouw en ontwerp, Heleen Moors/Rick Hooijberg; productie.

Volg en like 'Dat Wat Blijft' op Instagram en facebook

OPROEP
Woon(de) of werk(te) je aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch, Veghel, Helmond, Someren, Weert, Maastricht, Neeroeteren, Maasmechelen, of Luik en heb je een object met verhaal in relatie tot het kanaal? Klik dan hier, mail ons en maak kans op verfilming van je verhaal en een hierop geïnspireerd kunstwerk.

26 juni om 11 en 15 uur houden we een inspiratiebijeenkomst bij Bibliocenter, Wilhelminasingel 250, 6001 GV in Weert. Drs. Theo Schers, werkzaam bij het Stadsarchief in Weert zal vertellen over de Zuid-Willemsvaart bij Weert, Alexandra van Dongen/co-curator en Monique Broekman/beeldend kunstenaar, vertellen over project Dat Wat Blijft en Kanaaldichter Rick Terwindt zorgt voor poëtische omlijsting. Woon je in Weert of Nederweert of daar in de buurt? Meld je dan aan bij info@puckworks.nl en deel je verhaal aan de hand van een object of foto tijdens de bijeenkomst. We werken in Weert samen met MuseumW 
Bekijk ter inspiratie een filmpje van onze Reizende Kanaalkast.

4 juli (12-18 uur) is de opening van de varende tentoonstelling van Dat Wat Blijft in het ruim van binnenvaartschip de Oostenwind aan de Albatroskade in Helmond i.s.m. De Cacaofabriek. Premiere van gefilmde verhalen uit Helmond en Veghel. Je kunt objecten, foto's en kunstwerken bekijken op de bijzondere locatie van het binnenvaartschip. Hier aanmelden uiterlijk 1 juli en vermeld welk tijdstip.
Programma: 13 uur officiële opening
13.15 uur optreden accordeonisten Otine van Erp en zanger dichter John van der Sanden
14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur wandeling met gids Jan van Bussel en Giel van Hooff vanaf Cacaofabriek naar binnenvaartschip
15.10 Poëzieperformance kanaaldichter Rick Terwindt bij kraan, en duiker Ruud Verhees filmt in kanaal terwijl synchroonzwemster Lisanne Verhees zwemt.
16.15 optreden accordeonisten Otine van Erp en zanger dichter John van der Sanden

T/m 11 juli kan je ons in Helmond bezoeken.

Van 15 tot en met 25 juli meren we aan bij de Noordkade in Veghel.
i.s.m. Fabriek Magnifique en Phoenix Cultuur
25 juli finnisage met muzikale performances door Pien Smeets, Puck van Hees en dansvoorstelling en zingende zeemeerminnen i.s.m. Phoenix Cultuur.
Openingstijden: 14-20 uur (behalve 4 juli en maandag en dinsdag gesloten)

Pien Smeets woont nabij de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch en studeert Muziektheater Klassiek aan het conservatorium van Tilburg waar zij wordt opgeleid tot operazangeres. Pien zingt hier in het lege ruim van de Oostenwind in Veghel l'invitation au Voyage, een tekst van Charles Baudelaire op muziek van Henri Duparc.

Een uitnodiging om met ons mee te reizen.

Dat Wat Blijft in de pers:

Brabants Dagblad 12-02-2021

Omroep Meierijstad.

Brabants Dagblad 19-12-2020

Artikel in de Schuttevaer 21-10-2020

Omroep Meierijstad 25-10-2020

Artikel in het Brabants Dagblad door Mark van de Voort 28 mei 2019

Artikel op de website van het Noordbrabants Museum, 4 juni 2019

Brabants Dagblad, 6 oktober 2020

Lees hier de nieuwsbrieven. Ook de nieuwsbrief ontvangen? Stuur een dan een mail
11 mei 2021
10 april 2021
9 maart 2021
8 februari 2021
7 januari 2021
6 december 2020
5 november 2020
4 september 2020
1, 2, 3

 

 

Hieronder een fotoimpressie van de pilot van Dat Wat Blijft in 's-Hertogenbosch in 2019

De tentoonstelling/pilot van Dat Wat Blijft in 's-Hertogenbosch was te zien van 1 t/m 8 juni 2019 in tjalk De Vertrouwen op de Zuid-Willemsvaart bij de Kasterensbrug. Deze film leidt je rondt door de tentoonstelling en laat je de activiteiten die plaats vonden (nog eens) meebeleven.

Teasers van de films van de geselecteerde inzendingen in 's-Hertogenbosch 2019;
Mariët Bruggeman-werkzaam bij het BHIC in de Citadel- over haar vader amateurhistoricus Henk Bruggeman, Paul Cox, beeldend kunstenaar, die een beeld maakte n.a.v. sluitstenen aan het kanaal, Theodora van den Wildenberg die een lied schreef over de plek waar ze opgroeide, Myriam Tijdink over haar vader Gerard Tijdink, Jetty Lobregt-oprichtster van ouderenhuiskamer Ut Meijerke, Wim van Woensel over de borstelfabriek van zijn blinde vader aan het kanaal.

De dames van ouderenhuiskamer Ut Meijerke doen met oprichtster Jetty Lobregt mee met de tentoonstelling van Dat Wat Blijft door te borduren over oude foto's van de Zuid-Willemsvaart.
Ze zijn hard aan het werk!
 

Op 24 maart vond de excursie plaats naar het schip De Vertrouwen waar schipper Bart Verkade van alles vertelde over het schip en schippersleven.

Op 10 maart 2019 vonden twee inspiratiebijeenkomsten plaats in het atelier van Monique Broekman met medewerking van co-curator Alexandra van Dongen (curator/werkzaam bij museum Boijmans Van Beuningen), Henk Henkes (gids kring Vrienden ‘s Hertogenbosch), drs. Akke de Vries-Oosterveen (erfgoeddeskundige)en zangeres Theodora van den Wildenberg.
Dit filmpje is een registratie van de bijeenkomst.