Dat Wat Blijft is een reizende interactieve tentoonstelling van 2019 t/m 2022 op historische tjalk ‘De Vertrouwen’ i.s.m. bewoners en bedrijven met gefilmde portretten en een spoor van kunstwerken die bij deelnemers achter blijven.
Heb je de eerste editie in 's-Hertogenbosch gemist? Kijk dan hier voor een video en fotoimpressie.

Bewoners, bedrijven, (cultuur-)historici/tentoonstellingsmaker, Coöp. De Vertrouwen, een kunstenaar en een filmer werken gezamenlijk aan het vormgeven van een reizend verbindend tentoonstellingsproject waarin verleden, heden en toekomst samen komen.
Het is een bijzondere koppeling tussen erfgoed en onderzoek, architectuur, oral history, en beeldende kunst/film.

Het is een project van Stichting Puckworks, uitgevoerd door:
projectleider/beeldend kunstenaar Monique Broekman, i.s.m. Alexandra van Dongen, free-lance curator en onderzoeker Kunst- en Cultuurhistorische Projecten en conservator Museum Boijmans Van Beuningen, filmer Esgo Klein werkzaam in binnen en buitenland.

‘Dat wat blijft reist tot en met 2022 met ‘De Vertrouwen’ zuidwaarts over de Zuid-Willemsvaart van ’s-Hertogenbosch naar Luik (België) waar in een aantal steden langs het kanaal multidisciplinaire projecten gerealiseerd worden i.s.m. lokale betrokkenen.
De groeiende varende tentoonstelling eindigt bij het startpunt in Den Bosch in 2022 met een overzichtstentoonstelling in samenwerking met het Noord-Brabants Museum.

‘Dat wat blijft’ start in het centrum van Den Bosch met een pilotproject resulterend in een tentoonstelling van 1 juni t/m 8 juni 2019 op schip De Vertrouwen op de Zuid-Willemsvaart.
De tentoonstelling op ‘De Vertrouwen’ verbeeldt een verzameling verhalen voorgedragen door deelnemende bewoners en bedrijven.  
Tijdens de tentoonstelling worden gefilmde portretten getoond van geselecteerde participanten en geïnspireerd door hun verhalen zijn speciaal voor hen gemaakte kunstwerken te zien.
Er wordt samen gegeten en muziek gemaakt, er worden workshops (scheepsambachten) en lezingen (cultuurhistorie) gegeven.
De tentoonstelling op de boot is een verbindende ontmoetingsplek die de diversiteit van de locatie weerspiegelt, legt dwarsverbanden tussen groepen en individuen die elkaar niet spontaan opzoeken, en waar nieuwe contacten tot stand komen geïnspireerd door nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van de plek en naar elkaar. Het kanaal maakt de bewoners en bedrijven tot buren maar kennen ze elkaar, en wat kan men voor elkaar betekenen?
De verzameling verhalen worden mee genomen op de verdere reis over het kanaal richting België.

Het initiatief is ingebed in de omgeving; o.a. ouderenhuiskamer Ut Meijerke in Den Bosch, wordt ondersteund door de gemeente ’s-Hertogenbosch, buurtcultuurfonds/Prins Bernhard Cultuurfonds, Wijk en Dorpsbudgetten, Rotaryfonds ’s-Hertogenbosch, en het Noord-Brabants Museum. Dat Wat Blijft zoekt actief de verbinding met de diverse steden langs het kanaal maatschappelijke en culturele organisaties, ondernemers en bewoners én verbindt deze ook aan elkaar.

Lees hier de nieuwsbrieven 1, 2, 3

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Stuur een dan een mail

Artikel van 9 maart in de Bossche Omroep door Astrid Berkhout.

Artikel in het Brabants Dagblad door Mark van de Voort 28 mei 2019

Artikel op de website van het Noordbrabants Museum, 4 juni 2019

 

De tentoonstelling van Dat Wat Blijft in 's-Hertogenbosch was te zien van 1 t/m 8 juni in tjalk De Vertrouwen op de Zuid-Willemsvaart bij de Kasterensbrug. Deze film leidt je rondt door de tentoonstelling en laat je de activiteiten die plaats vonden (nog eens) meebeleven.

Teasers van de films van de geselecteerde inzendingen in 's-Hertogenbosch 2019;
Mariët Bruggeman-werkzaam bij het BHIC in de Citadel- over haar vader amateurhistoricus Henk Bruggeman, Paul Cox, beeldend kunstenaar, die een beeld maakte n.a.v. sluitstenen aan het kanaal, Theodora van den Wildenberg die een lied schreef over de plek waar ze opgroeide, Myriam Tijdink over haar vader Gerard Tijdink, Jetty Lobregt-oprichtster van ouderenhuiskamer Ut Meijerke, Wim van Woensel over de borstelfabriek van zijn blinde vader aan het kanaal.

OPROEP!!
Woont en/of werkt u aan de Zuid-Willemsvaart in Veghel of Helmond, of heeft u er gewoont of gewerkt?
Doet u dan mee met de tweede editie DAT WAT BLIJFT in 2020
!
Een bijzonder cultuurhistorisch kunstproject en tentoonstelling op het 100 jaar oude schip De Vertrouwen op de Zuid-Willemsvaart van 's-Hertogenbosch naar Luik van 2019 t/m 2022.

Heeft u een voorwerp, recept, document, lied, (verzonnen) verhaal, foto (bijvoorbeeld van uw uitzicht) van uw huis of bedrijf in relatie tot de Zuid-Willemsvaart?
Alle inzendingen worden verzameld, én geëxposeerd in een tentoonstelling in schip De vertrouwen de eerste week van juli 2020 in de Zuid-Willemsvaart in Veghel.


Een aantal geselecteerde inzenders maken kans op een verfilming van hun verhaal én een daarop geïnspireerd kunstwerk.
Voor meer info of voor inzenden: info@puckworks.nl

 

De dames van ouderenhuiskamer Ut Meijerke doen met oprichtster Jetty Lobregt mee met de tentoonstelling van Dat Wat Blijft door te borduren over oude foto's van de Zuid-Willemsvaart.
Ze zijn hard aan het werk!
 

Op 24 maart vond de excursie plaats naar het schip De Vertrouwen waar schipper Bart Verkade van alles vertelde over het schip en schippersleven.

Op 10 maart 2019 vonden twee inspiratiebijeenkomsten plaats in het atelier van Monique Broekman met medewerking van co-curator Alexandra van Dongen (curator/werkzaam bij museum Boijmans Van Beuningen), Henk Henkes (gids kring Vrienden ‘s Hertogenbosch), drs. Akke de Vries-Oosterveen (erfgoeddeskundige)en zangeres Theodora van den Wildenberg.
Dit filmpje is een registratie van de bijeenkomst.