Dat Wat Blijft

Reizend kunstproject en tentoonstelling t/m 2022 op een binnenvaartschip Oostenwind op de Zuid-Willemsvaart van Den Bosch naar Luik.

Scroll naar beneden voor meer info, beeld, tekst en volg het project op Instagram en Facebook.

https://www.instagram.com/datwatblijft/

Lees hier de nieuwsbrieven. Stuur een mail als je ook de nieuwsbrief wilt ontvangen.

December 2021, September 2021, Mei 2021, April 2021, Maart 2021, Februari 2021, Januari 2021, December 2020, November 2020, September 2020, 1, 2, 3

Kunstproject Dat Wat Blijft meert aan in Maastricht!
Dompel je van 6 oktober tot en met 17 oktober onder in de wereld van de Zuid-Willemsvaart en de vele verrassende verhalen over het kanaal. Kom langs in varende tentoonstelling in binnenvaartschip Oostenwind en deel ook jouw verhaal.

Locatie en bezoektijden expositie
• 6 oktober tot en met 10 oktober en 13 tot en met 17 oktober
• Bassin in het Sphinxkwartier, Maastricht
• Openingstijden: 14:00-18:00
Op maandag en dinsdag is het schip niet te bezoeken. Op 17 oktober is het schip geopend van 11:00 tot 15:00.

Randprogramma
• 9 oktober, 11:00-12:00: lezing 'Lotgevallen van de Zuid-Willemsvaart' door Rouke van der Hoek
• 10 oktober, 15:00: poëzie door dichters Maarten van den Berg, Rouke van der Hoek en Rick Terwindt, lezing ‘Ontroerende goederen’ door kunsthistoricus Alexandra van Dongen
• 16 oktober, 15:00-16:00: ‘Wandelen met Petrus Regout’. Start bij Lumière met korte film. Daarna een rondleiding door Maastricht door senior conservator bij Centre Céramique Wim Dijkman alias Petrus Regout. Aansluitend bezoek aan het schip.
• 17 oktober, 11:00: ontbijtfilm in samenwerking met Lumière, Historische film uit 1934, L’Atalante van Jean Vigo, met inleiding door David Deprez, aansluitend een bezoek aan het schip

Aanmelden voor lezingen en poëzie in het schip uiterlijk 7 oktober via info@puckworks.nl Activiteiten op 16 en 17 oktober: kaartverkoop via Lumière. Voor de overige activiteiten en een bezoek aan de tentoonstelling op het schip vragen we een vrijwillige bijdrage, zodat we verder kunnen varen.Dat Wat Blijft is een reizende tentoonstelling tot en met 2022 op een binnenvaartschip over de Zuid-Willemsvaart, van Den Bosch naar Luik, i.s.m. bewoners, bedrijven en (culturele) instellingen met gefilmde portretten en een spoor van kunstwerken die bij deelnemers achter blijven. De groeiende varende tentoonstelling eindigt bij het startpunt in Den Bosch in 2022 met een overzichtstentoonstelling in samenwerking met Museum W (Weert), Fabrique Magnifique (Veghel), de Cacaoafbriek (Helmond), Lumiere (Maastricht), Museum Klok en Peel (Asten), en het Noord-Brabants Museum ('s-Hertogenbosch).

Een project van Stichting Puckworks, uitgevoerd door:
projectleider/beeldend kunstenaar Monique Broekman, i.s.m. Alexandra van Dongen, free-lance curator en onderzoeker Kunst- en Cultuurhistorische Projecten en conservator Museum Boijmans Van Beuningen, filmer Esgo Klein, Jan van Hees; tentoonstellingsopbouw en ontwerp, Heleen Moors/Rick Hooijberg; productie.

OPROEP
Woon(de) of werk(te) je aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch, Veghel, Helmond, Someren, Weert, Maastricht, Neeroeteren, Maasmechelen, of Luik en heb je een object met verhaal in relatie tot het kanaal? Klik dan hier, mail ons en maak kans op verfilming van je verhaal en een hierop geïnspireerd kunstwerk.

In het voorjaar en zomer van 2022 varen we verder onder andere naar Weert waar we onderdeel zijn van het tentoonstellingsprogramma van Museum W.

Bekijk hieronder de teasers van de films uit Veghel, Helmond en 1 uit Maastricht.

Een voorproefje van de groeiende tentoonstelling met objecten, films, olieverfschilderijen, borduurwerken, foto's en verhalen.

Hieronder een impressie van activiteiten die hebben plaatsgevonden tijdens het aanmeren van de varende tentoonstelling in Veghel en Helmond in juli 2021. Met muzikale performances door Pien Smeets, Puck van Hees, dansvoorstelling van de talentenklas en zingende zeemeerminnen van Phoenix Cultuur, filmopnames van danser Cas Beekmans van de CHV Acadamy, een lezing door bestuurder van de waterschappen Aa en Maas, een sponsoretentje voor de van Berkelgroep door kok Myriam Tijdink, workshop touwslaan, knopen leggen en andere spannende schippersdingen door schipper Bart Verkade voor TOPklas van OBS de Uilenbrink in Veghel.

Festival Fabriek Magnifique in Veghel maakte onderstaand filmpje van het optreden van Puck van Hees (met eigen nummers) in het ruim van het schip, als onderdeel van de livestream die ze maakten als alternatief voor een live festival.

Hieronder een impressie van de opening op 4 juli in Helmond met optredens van de Helmondse Otine van Erp (accordeon) en John van der Sanden (zang) die gedichten van de kanaaldichter Rick Terwindt op muziek hadden gezet. Wandelingen door stadsgids Jan van Bussel en stadshistoricus Giel van Hooff, en een performance van de kanaaldichter met schoonzwemster Lisanne Verhees en duiker Ruud Verhees. Fotografie: Super Formosa

Tijdens de opening op 4 juli 2021 in Helmond werd er geborduurd over historische afbeeldingen van de Zuid-Willemsvaart op linnen. Het is een serie werken die groeit langs de 122 kanaalkilometers en waar iedereen aan mee mag doen.

Pien Smeets woont nabij de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch en studeert Muziektheater Klassiek aan het conservatorium van Tilburg waar zij wordt opgeleid tot operazangeres. Pien zingt hier in het lege ruim van de Oostenwind in Veghel l'invitation au Voyage, een tekst van Charles Baudelaire op muziek van Henri Duparc.

Een uitnodiging om met ons mee te reizen.

Dat Wat Blijft in de pers:

Brabants Dagblad, 15 juli 2021

Pewa weblog 8 juli 2021

RTV Contact 5 juli 2021

Eindhovens Dagblad, 4 juli 2021

Omroep Brabant 4 juli 2021

Dit is Helmond 3 juli 2021

Brabants Dagblad 23-06-2021

Brabants Dagblad 12-02-2021

Brabants Dagblad 23 juni 2021

Omroep Meierijstad 21 juni 2021


Omroep Meierijstad.

Brabants Dagblad 19-12-2020

Scheepspost, 20-10-2020

Artikel in de Schuttevaer 21-10-2020

Omroep Meierijstad 25-10-2020

Artikel in het Brabants Dagblad door Mark van de Voort 28 mei 2019

Artikel op de website van het Noordbrabants Museum, 4 juni 2019

Brabants Dagblad, 6 oktober 2020

Hieronder een fotoimpressie van de pilot van Dat Wat Blijft in 's-Hertogenbosch in 2019

De tentoonstelling/pilot van Dat Wat Blijft in 's-Hertogenbosch was te zien van 1 t/m 8 juni 2019 in tjalk De Vertrouwen op de Zuid-Willemsvaart bij de Kasterensbrug. Deze film leidt je rondt door de tentoonstelling en laat je de activiteiten die plaats vonden (nog eens) meebeleven.

Teasers van de films van de geselecteerde inzendingen in 's-Hertogenbosch 2019;
Mariët Bruggeman-werkzaam bij het BHIC in de Citadel- over haar vader amateurhistoricus Henk Bruggeman, Paul Cox, beeldend kunstenaar, die een beeld maakte n.a.v. sluitstenen aan het kanaal, Theodora van den Wildenberg die een lied schreef over de plek waar ze opgroeide, Myriam Tijdink over haar vader Gerard Tijdink, Jetty Lobregt-oprichtster van ouderenhuiskamer Ut Meijerke, Wim van Woensel over de borstelfabriek van zijn blinde vader aan het kanaal.

De dames van ouderenhuiskamer Ut Meijerke doen met oprichtster Jetty Lobregt mee met de tentoonstelling van Dat Wat Blijft door te borduren over oude foto's van de Zuid-Willemsvaart.
Ze zijn hard aan het werk!
 

Op 24 maart vond de excursie plaats naar het schip De Vertrouwen waar schipper Bart Verkade van alles vertelde over het schip en schippersleven.

Op 10 maart 2019 vonden twee inspiratiebijeenkomsten plaats in het atelier van Monique Broekman met medewerking van co-curator Alexandra van Dongen (curator/werkzaam bij museum Boijmans Van Beuningen), Henk Henkes (gids kring Vrienden ‘s Hertogenbosch), drs. Akke de Vries-Oosterveen (erfgoeddeskundige)en zangeres Theodora van den Wildenberg.
Dit filmpje is een registratie van de bijeenkomst.