Op uitnodiging van stichting Brugwachtershuisjes/Imke van Dillen en curator Ivonne van der Velden, werkte ik van 12 december tot 1 maart 2017 in een sluishuisje aan de Z-Willemsvaart in Den Bosch. Ik voerde een paticipatieproject uit -met de titel:
'In staat van tussentijd'-  i.s.m. voormalige brug- en sluiswachters en locaties rondom het sluishuis.
De Z-Willemsvaart wordt niet meer gebruikt voor scheepvrachtverkeer waardoor de brugwachtershuisjes er verlaten bij staan. Architectenbureau Lubbers is bezig met het ontwikkelen van een plan voor het kanaal en omgeving.
In deze tijd van transitie zijn verschillende kunstenaars uitgenodigd participatieprojecten uit te voeren. Om de drie maanden zijn er weer andere kunstenaars werkzaam.

In mijn periode liet ik het sluishuisje vier keer transformeren in een locatie rondom het huisje. Het zou letterlijk gaan reflecteren en nam de identiteit aan van als eerste de klokkenmaker, vervolgens de NOS studio, de kapper, en het verzorgingstehuis Antoniegaarde. Ik maakte foto's van de verschillende situaties die werden geprint op transparante folie en werden bevestigd voor de voorste vier ramen van het huisje. De afbeeldingen werden van binnenuit aangelicht door tl's waardoor het sluishuis als het ware een grote lichtbak werd.
Ik maakte geluidsopnames van de gesprekken die te horen waren vanuit het sluishuis.

Hieronder kan je een filmpje bekijken van alle vier de transformaties in 40 seconden.
Scroll naar beneden om filmpjes te bekijken met langere verhalen en beeldmateriaal.

Kijk hier in het blog voor meer achtergrondverhalen en foto's.

 

In staat van tussentijd-1-

Kijk en luister naar onderstaand filmpje naar het (ingekorte) verhaal van klokkenmaker Frank van Nuus en oud-sluiswachter Cees Bouwmans (82 jaar). Een gesprek over (het repareren van de) tijd en het werken als sluiswachter in vroeger tijden.


 

In staat van tussentijd-2-

Met sluiswachter Gerard Kappen bezoek ik NOS journalist Theo Verbruggen die met Meino Remmers zijn studio heeft in het voormalige sluishuis waar de administratie van Rijkswaterstraat gevestigd was. Theo en Gerard zijn even oud. Het gesprek gaat o.a. over de veranderingen in hun beiden metiers en wat voor consequenties het heeft voor het uitoefenen van hun beroepen.

Bekijk hieronder de ingekorte versie van het gesprek met journalist Theo Verbruggen en sluiswachter Gerard Kappen.

In staat van tussentijd-3-

De jongste sluiswachter Wesley wordt geknipt door kapper Musa. Musa komt oorspronkelijk uit Jordanië en woont al 17 jaar in Nederland. Wesley en Musa herkennen zich in het gevoel van vrijheid dat hun beiden werkzaamheden met zich meebrengen. Musa als zelfstandige zonder personeel en Wesley die ver weg kan kijken over het water als sluismeester en veel buiten werkt.

Bekijk hieronder de ingekorte versie van het gesprek met kapper Musa en sluismeester Wesley.

In staat van tussentijd -4-

Gepensioneerd sluiswachter Peter Diepenhorst (70 jaar) gaat op bezoek bij verzorgingstehuis Antoniegaarde dat is gevevestigd aan de overzijde van het sluishuis. Hij gaat daar in gesprek met mevrouw Leerentveld, mevrouw Hellings en meneer Tijdink die vaak kwam buurten in het sluishuis. Voor Gerard Tijdink heeft de sluiswachter zelfs gedichten gemaakt die hij voordraagt.

Bekijk onder de foto's een filmpje met gedichten, verhalen en meer beelden.