Kamperen in Sterrenwijk

2 augustus 2019


Hieronder een tekst van de website van de gemeente Utrecht:
(hier is de link voor het gehele artikel)

Kunst en cultuur Kunst voor Sterrenwijk

In Utrecht staan veel kunstwerken in de openbare ruimte: op pleinen, in parken, in en aan gebouwen verspreid over de stad. Veel van die kunstwerken komen tot stand bij de bouw van een publiek gebouw of nieuwe wijk. In het veranderende Sterrenwijk is geen nieuwbouw gepland. Sterrenwijk verdient toch ook een kunstwerk, met zijn roemruchte geschiedenis en bewoners. Dat kunstwerk gaat er komen. Deze zomer komen er drie kunstenaars naar Sterrenwijk.

De kunstenaars gaan op zoek naar verhalen, ideeën, inspiratie en een locatie voor het kunstwerk. We nodigen alle Sterrenwijkers uit om met de kunstenaars te praten over wat zij bijzonder en belangrijk vinden. Ook zijn er activiteiten waaraan de wijkbewoners mee kunnen doen.

Een zomer vol kunst

De kunstenaars Monique Broekman, Maurice van Es en de Tilburg Cowboys komen in de maanden juli en augustus naar Sterrenwijk. Ze willen de buurt en de bewoners beter leren kennen. De ontmoetingen met wijkbewoners en hun onderzoek naar de wijk zijn een kunstproject op zich. Iedere kunstenaar doet dit op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld met een persoonlijk bezoek aan huis, een activiteit op straat of met een praatje in een tent voor het buurthuis. Zo krijgen zij ideeën voor het kunstwerk voor Sterrenwijk en waar in de wijk dit kan komen.

Meedoen en stemmen

Alle Sterrenwijkers krijgen een uitnodiging om met de kunstenaars te praten over wat zij bijzonder en belangrijk vinden en mee te doen met de activiteiten. Na de zomer maken de kunstenaars alle drie een voorstel voor een kunstwerk én een locatie in de wijk. In oktober vertellen ze meer over hun eigen ontwerp tijdens een bijeenkomst voor de buurt. Daarna kunnen alle Sterrenwijkers stemmen op hun favoriete kunstwerk. We verspreiden huis-aan-huis stemformulieren en er komt een stembureautje. Het kunstwerk met de meeste stemmen wordt in 2020 in de wijk gemaakt en geplaatst.