Persbericht Dat Wat Blijft inspiratiebijeenkomst in Veghel

7 oktober 2020

Persbericht
Den Bosch, 2 oktober 2020


25 oktober: inspiratiebijeenkomst over kunstproject Dat Wat Blijft

Dompel je onder in de wereld van de Zuid-Willemsvaart en deel ook jouw onvergetelijke verhaal over het kanaal

Het Magazijn bij de Cultuurhaven Veghel is zondag 25 oktober het onderkomen voor een gratis inspiratiebijeenkomst met lezingen en een poëzieperformance over Dat Wat Blijft, een varende expositie die de vele bijzondere verhalen over de 122 kilometer lange Zuid-Willemsvaart tot leven brengt. Bij de Dat Wat Blijft-kanaalkast – van 16 oktober tot en met 5 november te zien bij de CHV Noordkade – kun je ook jouw onvergetelijke verhaal over het kanaal delen.

Wanneer: zondag 25 oktober van 11:00  tot 13:00 uur en van 15:00 tot 17:00 uur
Waar: Cultuurhaven Veghel (CHV) 10-12, 5462 EH  Veghel. Zaal: Het Magazijn
Aanmelden: kan tot uiterlijk 22 oktober via info@puckworks.nl of 06-22181370. Wees snel, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. We houden ons uiteraard aan de coronarichtlijnen van het RIVM.

Aan de Zuid-Willemsvaart komt eigenlijk de hele wereld samen. Door de jaren heen vonden uiteenlopende bewoners en ondernemers hier hun plek. Dat Wat Blijft, een reizende expositie op een binnenvaartschip, verzamelt en bewaart hun verhalen. Door de ogen van kunstenaar Monique Broekman krijgen deze verhalen een nieuwe, waardevolle betekenis. Via indringende videoportretten en schilderijen brengt zij de geschiedenissen van (oud-)kanaalbewoners tot leven.

De eerste editie van Dat Wat Blijft was begin juni in Den Bosch. Vanaf juli 2021 gaat het schip weer varen. Het reist dan tot en met 2022 – als het kanaal tweehonderd jaar bestaat – via verschillende locaties naar Luik. In samenwerking met kunstgroep De Compagnie wordt het eindresultaat tijdens festival Fabriek Magnifique 2022 gepresenteerd.

Lezingen en gedichten

Tijdens de gratis inspiratiebijeenkomst vertellen initiatiefnemer en kunstenaar Monique Broekman en gastcurator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen meer over Dat Wat Blijft. Zo delen ze een aantal mooie verhalen van (oud-)kanaalbewoners uit Den Bosch. Bernard Vissers voorzitter van de heemkundekring Vehchele, neemt je vervolgens mee in de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Rick Terwindt, dichter van de Meierijstad 2020 én nu ook officieel Dat Wat Blijft Kanaaldichter, draagt tot slot gedichten voor die zijn geïnspireerd door het kanaal.

Deel jouw kanaalverhaal via een object

Ook de Dat Wat Blijft-kast is te zien. Deze kast reist de komende tijd langs de verschillende steden aan de Zuid-Willemsvaart. De eerste stop is Veghel. In de kast kun je onder meer de films bekijken die zijn gemaakt tijdens de pilot van Dat Wat Blijft in Den Bosch. En er staan objecten in die symbool staan voor de steden langs het kanaal.

Daarnaast kun je jouw onvergetelijke verhaal, lied of gedicht – persoonlijk of historisch – over de Zuid-Willemsvaart posten in de brievenbus van de kast. Dat kun je doen aan de hand van een foto of een ander object. Alle inzendingen worden vanaf juli 2021 geëxposeerd in de tentoonstelling op het schip. Een selectie verhalen wordt zelfs verfilmd. De inzenders van deze verhalen krijgen daarnaast een persoonlijk kunstwerk cadeau! Kun je niet bij de bijeenkomst zijn? Mail dan je verhaal naar info@puckworks.nl.

Monique Broekman: ‘Ik woon zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch en kijk uit op de mooie oude huizen aan de overkant van het kanaal, met daarachter de Sint-Janskathedraal. Tijdens de pilot van Dat Wat Blijft heb ik mijn overburen – en hun verhalen – leren kennen. We maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Maar we maken ook allemaal onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In Dat Wat Blijft worden al deze verhalen bewaard voor de toekomst. Ik ben benieuwd welke verhalen uit Veghel we kunnen delen en doorgeven.’

Dat Wat Blijft is een multidisciplinair kunstproject van beeldend kunstenaar en Monique Broekman, in samenwerking met gastcurator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen, filmer Esgo Klein en meubelmaker en tentoonstellingbouwer Jan van Hees. Stichting Puckworks is opdrachtgever van Dat Wat Blijft. Het project wordt mogelijk gemaakt door Museum W, Kunstloc Brabant, de provincie Noord-Brabant, BrabantStad en de Van Berkelgroep.
 

         


Kanaaldichter Rick Terwindt
Kanaaldichter Rick Terwindt