Vetplanten en stillevens

14 januari 2019

Het nieuwe jaar begint goed!
Vandaag is het definitief dat ik een mooie opdracht mag uitvoeren voor woningbouwcorporatie Zayaz. Geïnspireerd door verhalen van bewoners van een appartementencomplex in de binnenstad van 's-Hertogenbosch ga ik murals maken.
Het pand had eerder een andere bestemming en was onderdeel van Reinier van Arkel (psychiatrische instelling). Afgelopen weekend heb ik de eerste interviews gedaan met een aantal bewoners. Ik ga met hen op zoek naar de geschiedenis van de plek én ik heb hen gevraagd of zij een bijzonder voorwerp in huis hebben met een verhaal. Deze voorwerpen ga ik uitvergroot schilderen en per verdieping in de algemene ruimtes samenbrengen tot stillevens.
De verhalen die horen bij de voorwerpen zijn te horen via QR codes bevestigd bij de stillevens.
Er zijn al prachtige verhalen verteld over bijvoorbeeld een granaatscherf uit 1942 die omgebouwd is tot asbak.

Granaat uit 1942 als asbak
Granaat uit 1942 als asbak

Ik wist niet dat er zoveel soorten vetplanten bestaan. Afgelopen week ben ik op bezoek geweest in een kas met vele soorten vetplanten in Dongen, bij een echtpaar die mij opdracht geeft om onder andere een familieportret te schilderen.
Prachtig om te zien dat werk en leven zo mooi samen gaan, en hoe er met zoveel toewijding en liefde gewerkt wordt. (Ineens zie ik overal vetplanten opdoemen als ik in winkels ben)
Ook verschillende kassen uit het verleden van de voorouders ga ik portretteren. Deze week ga ik schetsen of en hoe deze kassen samen als mural een plek kunnen krijgen in de kas in Dongen.

Kas met vetplanten
Kas met vetplanten

Mijn eerste artikel bij Jegens en Tevens is verschenen op 2 januari (lees en klik hier Met de billen bloot) waarin ik bezoekers van This Art Fair heb ‘gerecenseerd’. Het schrijft toch wel anders dan in dit vertrouwde blog.
Ik heb wat tentoonstellingen bezocht de afgelopen weken en kijk nu anders; wat zou ik erover kunnen schrijven en hoe zou ik het doen? In mijn hoofd begint een idee te ontwikkelen voor een nieuwe tekst, en vooral de manier waarop. Wordt vervolgd.

Performance This Art Fair dec 2018
Performance This Art Fair dec 2018