De dingen, de mensen en hun geschiedenis

9 januari 2020

Vandaag heb ik samen met Jan werken geplaatst in een appartementencomplex in het centrum van Den Bosch die ik in opdracht van woningbouwvereinging Zayaz heb gemaakt. In april 2019 hebben we in de entree van het pand een olieverfschilderij op paneel (200cm x 117cm) in de vorm van een boek opgehangen. Samen met bewoners dook ik de geschiedenis van de locatie in, bezochten we het stadsarchief en het museum van het oudste psychiatrische ziekenhuis van Nederland; Reinier van Arkel. Het appartementencomplex is in de jaren 80 gebouwd als short stay afdeling van dit ziekenhuis. Later is het overgenomen door Zayaz en zijn er appartementen in gekomen. Geweldig om te ontdekken wat er op die historische grond allemaal nog meer is gebeurd. Er waren oude mannen- en vrouwenhuizen, er stonden kerken, waren begraafplaatsen, er werd gevoetbald met schedels die boven de grond kwamen.
Via deze link kan je de geschiedenis horen verteld door bewoners aan de hand van het geschilderde boek met historische afbeeldingen. En hier kan je meer details van het geschilderde boek bekijken.

 


Het was spannend om de laatste werken vandaag te plaatsen. Ik heb de bewoners geïnterviewd over objecten in hun huis met een verhaal. Deze dingen (en dieren) heb ik geschilderd in olieverf op panelen (circa 55cm) in verschillende uitgezaagde vormen.
Het is een bonte verzameling aan verhalen geworden van bijvoorbeeld een ex-dakloze man over wonen in een tent; de zon op zien komen en zien ondergaan. Wanneer je je lot gaat keren en in eigen hand neemt. Of de bewaarde tranen in een doosje, twee schaaltjes die twee culturen laten zien, een bloem als metafoor voor het leven, een beer zonder oog, het verhaal van een groot circusfan die vanuit zijn rolstoel alle circussen bezoekt en ze in miniatuur met afvalmateriaal (o.a. insulinespuiten en wc-rollen) en playmobiel na bouwt. De granaat uit de tweede wereldoorlog verbouwd tot asbak en de man uit Curaçao die stillevens maakt van o.a. zijn kerstpakketten en religieuze afbeeldingen. Ik vind het geweldig dat ik deelgenoot mocht zijn van een stukje leven van de mensen die wonen in een pand niet ver van het mijne. Ogenschijnlijk gewone verhalen die heel bijzonder zijn en zichtbaar in gekoesterde dingen. Ben je benieuwd naar de verhalen? Luister en kijk dan hier
(scroll daar naar beneden voor de afbeeldingen en verhalen)